Σωματείο Efood: Όλοι μια γροθιά στον αγώνα για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με 4ωρη στάση εργασίας στις 23/10

FacebookTwitterGoogle+Share

4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 23/10: ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το σωματείο μας μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, τις γενικές μας συνελεύσεις έχει ξεκινήσει τον αγώνα για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στην efood. Ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους διανομείς δικύκλου -είτε είναι μισθωτοί είτε ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι freelancer- και όλους όσους  εργάζονται στα γραφεία της εταιρείας.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με τη πρόταση του σωματείου μας για την ΕΣΣΕ που κατατέθηκε τρεις μήνες νωρίτερα. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους εκπροσώπους της εταιρίας οι οποίοι δεσμεύτηκαν να μας γνωστοποιήσουν γραπτώς την δική τους αντιπρόταση η οποία, ωστόσο, συνεχώς παίρνει αναβολές. Η τελευταία μας προσπάθεια για να αποσπάσουμε την γραπτή αντιπρόταση από την πλευρά της εταιρίας ήταν μέσω μιας επιστολής που της αποστείλαμε στην οποία ουδέποτε λάβαμε απάντηση. Μετά και από την συγκεκριμένη εξέλιξη αποφασίσαμε πως ο αγώνας μας το αμέσως επόμενο διάστημα θα εμπλουτιστεί με δράσεις/κινητοποιήσεις και με την ΚΗΡΥΞΗ 4ΩΡΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (12:00-16:00) ΓΙΑ ΤΙΣ 23/10 προκειμένου να πιέσουμε για την γραπτή απάντησή της.

Στο μεταξύ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων η εταιρία θέλησε να υποτιμήσει περαιτέρω την εργασία των συναδέλφων freelancer. Το γεγονός ότι προχώρησε σε αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού της αμοιβής ανά παραγγελία, προσαρμόζοντας το εισόδημα μας ανάλογα τους παράγοντες που της εξασφαλίζουν τα κέρδη της, δείχνει τις προθέσεις της. Το αδιέξοδο για εμάς τους εργαζόμενους,  σε τέτοιες μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της εταιρίας, δεν είναι άλλο από την κατοχύρωση των όρων και συνθηκών εργασίας μας μέσα από μια Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επίσης, έγινε ήδη γνωστό πως από την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ξεκινάει η διανομή σε 24ωρη βάση με την αρχή στο «μεταμεσονύκτιο πάρτι των κερδών τους» να αναλαμβάνουν οι συνάδελφοι freelancer. Ξέρουμε πως οδηγώντας μεταμεσονύκτια αυξάνεται ο κίνδυνος για εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα και μια τέτοια απόφαση είναι εις βάρος της ασφάλειας μας και εις βάρος μιας αξιοπρεπούς εργασίας και ζωής. Για αυτό τον λόγο την πρώτη μέρα έναρξης της 24ωρης λειτουργίας καλούμε όλους τους συναδέλφους στα γραφεία της εταιρίας για να εναντιωθούμε σε αυτή την απόφαση.

Εμείς ξέρουμε καλά ότι όπως καταφέραμε με τον αγώνα μας να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, έτσι με τον αγώνα μας θα πιέσουμε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να υπογραφτεί η σύμβαση. Η ακρίβεια στα καύσιμα, στη συντήρηση των οχημάτων, στα τρόφιμα, συνολικά στο κόστος ζωής, η εντατικοποίηση της δουλειάς επιβάλλουν να ξεκινήσουμε μεγάλες και μαζικές κινητοποιήσεις. Κανένας από μας δε πρέπει να δεχτεί ότι θα σκοτωνόμαστε στο δρόμο 10ωρες την ημέρα 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, να κάνουμε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, να δουλεύουμε μεταμεσονύκτια. Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη το σωματείο μας συμμετείχε στη μεγάλη πανεργατική απεργία μαζί με σωματεία από άλλους κλάδους. Απεργούσαμε για όλους τους παραπάνω λόγους. Γιατί δεν θέλουμε να ζούμε για να δουλεύουμε αλλά να δουλεύουμε για να ζούμε. Την μέρα της απεργίας με την παρέμβαση του σωματείου μας για την περιφρούρησή της και την σημαντική ανταπόκριση των συναδέλφων, η εταιρεία πήρε ξανά το μήνυμα ότι οι διεκδικήσεις μας, οι αγώνες μας, έχουν μεγάλη δύναμη. Συνεχίζουμε με την ίδια αγωνιστικότητα.

Διεκδικούμε η εταιρεία να υπογράψει άμεσα  τη Συλλογική Σύμβαση και χωρίς καθυστερήσεις.

Να κατοχυρωθεί 7ωρο 5ημερο 35ωρο για όλους τους διανομείς είτε είναι μισθωτοί είτε είναι freelancer, με κατώτατο μισθό 1000 ευρώ (με πρόσθετα τις τριετίες, αργίες, επίδομα ανθυγιεινής) .

Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται.

Ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα γραφεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στο σωματείο. Να συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

OΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΡΑΣΕΙΣ / ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/10 στις 21.00 στο Jackaroo στην Κυψέλη
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10 στις 21.00 στο Jackaroo στον Πειραιά
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 16/10 στις 14.00 (ημέρα έναρξης της 24ωρης λειτουργίας) στα γραφεία της εταιρίας στο Ν. Ηράκλειο (Λ. Ηρακλείου 409)
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 23/10 ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ 12-16.00 για να πραγματοποιηθεί η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ (13.00 στα γραφεία του συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Γλάδστωνος 3 7ος όροφος), να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να πορευτούμε με ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ μέχρι τα γραφεία της εταιρίας στο Ν. Ηράκλειο.