Σχετικά με την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης: Ο αγώνας για αυξήσεις & σταθερή δουλειά για όλους συνεχίζεται!

FacebookTwitterGoogle+Share

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Υπογράφηκε η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα Ξενοδοχεία ανάμεσα στην Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων η οποία προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς κατά 5,5% για το 2023 και κατά 5% για το 2024, όπου σε αυτή εντάσσονται οι εργαζόμενοι μέσω «εργολάβων» και 2 νέες ειδικότητες (αποθηκάριος, κόπτης κρεάτων).

Το Συνδικάτο της Αττικής σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία σε όλη την Ελλάδα που ανταποκρίθηκαν από τις αρχές του χρόνου στο κάλεσμα των Συνδικάτων – Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Χανίων – οργάνωσε απέναντι στη κυβέρνηση και τους Ξενοδόχους, δεκάδες παρεμβάσεις, απεργίες και στάσεις εργασίας μέσα και έξω από χώρους δουλειάς.

Από τις αρχές του 2022 οργανώθηκε μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής, μια μεγάλη και συλλογική συζήτηση με γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις, όπου συμμετείχαν, ψήφισαν και είπαν γνώμη, εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου, γύρω από την διαμόρφωση της πρότασης για τη νέα κλαδική σύμβαση στα Ξενοδοχεία με βασικούς άξονες:

  • Την ουσιαστική αύξηση των μισθών μας παίρνοντας υπόψη την τεράστια κερδοφορία των εταιρειών και την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.
  • Την ανάγκη να επανέλθουν δικαιώματα που η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας έχει παραχωρήσει στους Ξενοδόχους όπως: το 5ημερο και το 8ωρο, οι μειώσεις μισθών για τους νεοεισερχόμενους στη Δ κατηγορία, τα συνεχόμενα ρεπό κ.α.
  • Την διασφάλιση σταθερής δουλειάς και ίσων δικαιωμάτων στους εργαζόμενους συναδέλφους που δουλεύουν με ελαστικές μορφές, εποχικά με μια σειρά από απαράδεκτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είτε απευθείας στα Ξενοδοχεία είτε μέσω δουλεμπορικών γραφείων «εργολάβων».
  • Την διασφάλιση και κατοχύρωση μια σειρά θεσμικών δικαιωμάτων όπως: η μητρότητα, το όριο τακτοποίησης δωματίων, η πληρωμή υπερωριών κ.λπ.

Όποια θετικά στοιχεία έχει η νέα κλαδική σύμβαση (η μικρή αύξηση, η ένταξη των «εργολαβικών» κλπ.) είναι αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων που οργανώθηκαν από τα σωματεία μας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Αγώνες που υπονομεύτηκαν και από την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας αλλά και διοικήσεις σωματείων όπως της Ρόδου, που υπέγραψε τοπική σύμβαση που θεσμοθετεί το 10ωρο και μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων (αύξηση κρατήσεων για φαγητό και διαμονή). 

Εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί αυτοί οι αγώνες, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, παίρνοντας ως δεδομένο το ότι οι συνδικαλιστές που ελέγχουν την διοίκηση της Ομοσπονδίας και μεγάλα σωματεία σε τουριστικές περιοχές, δεν πιστεύουν στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, δεν αμφισβητούν τα κέρδη των εργοδοτών. Είναι ταγμένοι στη λογική του λιγότερου κακού, του συμβιβασμού και του λεγόμενου “κοινωνικού εταιρισμού” . Αυτή η λογική είναι, που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια και, είδαμε τα αποτελέσματα της με μειώσεις μισθών αλλά και πολύ χειρότερες συνθήκες χρόνο με το χρόνο. Ενώ από την άλλη όπου αυτή η λογική παραμερίστηκε από τους εργαζόμενους, τότε είχαμε μεγάλες και νικηφόρες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως στην Efood, στην Cosco και αλλού.

Για αυτό και δε γίνεται κουβέντα στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σχετικά με το ότι υπέγραψαν για άλλη μια φορά την δυνατότητα του εργοδότη να μας απασχολεί μέχρι και 7 μέρες την εβδομάδα. Κουβέντα δε λένε για το ότι παραμένει με μειωμένο μισθό ο νεοεισερχόμενος που δεν έχει 15μήνες στον ίδιο εργοδότη στη Δ κατηγορία, ότι παραμένουν εκτός συμβάσεις πολλές ακόμα ειδικότητες όπως οι εργαζόμενοι στα γραφεία, τη συντήρηση (εκτός ηλεκτρολόγων) που δε καλύπτονται από άλλες συλλογικές συμβάσεις.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά την θερινή σεζόν όπου οι εργοδότες είχαν τεράστια ανάγκη από εργατικό δυναμικό και οι πληρότητες ξεπερνούσαν και το 2019, η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και οι διοικήσεις μεγάλων σωματείων του κλάδου σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική, δεν οργάνωσαν ούτε μία κινητοποίηση, δεν έβγαλαν μια ανακοίνωση, δεν πραγματοποίησαν ούτε μια γενική συνέλευση.

Έτσι για άλλη μια φορά έβγαλαν του Ξενοδόχους από τη δύσκολη θέση, δηλαδή να διαπραγματευτούν τη σύμβαση μέσα στο καλοκαίρι. Είναι σίγουρο ότι εάν συμμετείχαν όλα τα σωματεία και η ίδια η Ομοσπονδία στις συντονισμένες κινητοποιήσεις του καλοκαιριού τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.

Η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία της Αττικής, όλους τους συναδέλφους, να συνεχίσουμε τον αγώνα που ήδη έχουμε ξεκινήσει όλους αυτούς τους μήνες για την υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης και επιχειρησιακών συμβάσεων στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα ακόμα περισσότεροι και να γίνει υπόθεση όλων.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κατοχυρώσουμε δικαιώματα, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κατοχυρώσουμε την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

Αγώνας που πρέπει να συντονιστεί πανελλαδικά και ενιαία με όλα τα εργατικά σωματεία από όλους τους κλάδους, διεκδικώντας ταυτόχρονα μέτρα για: επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ρεύμα – πετρέλαιο – φυσικό αέριο – τρόφιμα, για την διασφάλιση της πρώτης κατοικίας ,φθηνής στέγης για όλους, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, της κρατικής καταστολής, της κατάργησης δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ