Όλοι στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21/9/2023!

FacebookTwitterGoogle+Share

ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Δίνουμε αγωνιστική απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο που έρχεται να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε από το 8ωρο, 5θήμερο, 40ωρο

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποί μας βιώνουν τον εφιάλτη λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπνιξαν κυριολεκτικά στις λάσπες τη Θεσσαλία, την ώρα που μετράμε νεκρούς και ξεσπιτωμένους ύστερα από την χρόνια ανυπαρξία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών στην περιοχή, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος μπροστά σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση άλλο ένα αντεργατικό τερατούργημα, που επιβάλει την πολλαπλή απασχόληση, καταργεί ολοκληρωτικά το 5νθήμερο και το διάλειμμα, προσθέτει νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης.

Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μας ξεζουμίζουν με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη, ή ακόμη και στον ίδιο αν λειτουργεί κι άλλες επιχειρήσεις με άλλη επωνυμία.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό έχουμε ζήσει στο πετσί μας τις περισσότερες από τις αλλαγές που φέρνει τώρα η κυβέρνηση. Έχουν προηγηθεί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που νομιμοποίησαν πάνω από 10 μορφές ελαστικής απασχόλησης(!), ενώ η ίδια η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων έχει από χρόνια παραδώσει τόσο το 5νθήμερο, όσο και το 8ωρο στους μεγαλοξενοδόχους και μεγαλοεστιάτορες και τους εργολάβους «δουλέμπορους».

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι κάθε προπαγάνδα των κυβερνήσεων και των εργοδοτών που στο όνομα του «τουριστικού θαύματος» έχουν σακατέψει γενιές εργαζομένων με την πολυαπασχόληση και την εντατικοποίηση.

Γνωρίζουμε το βρώμικο κόλπο τους ότι τάχα γίνονται όλα για το καλό μας, για να αυξηθεί τάχα το εισόδημά μας, ενώ δε λένε ότι αυτό που στοχεύουν είναι να μην αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί μας και να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο για να αυξηθούν τα κέρδη τους και εμείς ίσα ίσα να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί .

Ζούμε εδώ και χρόνια τις αλλαγές τις τελευταίας ώρας στα προγράμματά μας, με τη δικαιολογία ότι «έπεσε δουλειά», ενώ αυτό που δε λένε είναι πως δεν θέλουν να προσλάβουν προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες πληρότητες.

Τί έρχονται να μας πουν λοιπόν σήμερα; Ότι όλα αυτά που ζούμε θα γίνονται με τη βούλα του νόμου για να μην υπάρχει το περιθώριο της παραμικρής αντίδρασης.

Να γιατί ασχολούνται ξανά και ξανά με το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ, αυτό που χτυπήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 13 χρόνια. Γι’ αυτό και σε αυτό το νομοσχέδιο ποινικοποιείται εκ νέου η απεργία και η συνδικαλιστική δράση, με βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, σε όσους εμποδίζουν τη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μασάμε τα λόγια μας.

Για μας τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στον επισιτισμό, στα ξενοδοχεία, για εμάς που είμαστε οι «παραγωγοί του τουριστικού θαύματος» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

· Απαιτούμε να ζούμε και να δουλεύουμε, με αξιοπρέπεια στην ειδικότητα που έχουμε προσληφθεί, με σταθερή δουλειά, 7 ώρες την ημέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, χωρίς καμιά υπερεργασία ή υπερωρία. Γι’ αυτή μας τη δουλειά πρέπει να αμειβόμαστε με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και να μην ψάχνουμε από δω και εκεί μεροκάματο για να επιβιώσουμε.

· Να κατεβάσουν τα ξερά τους από τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, για να μην τους τα κόψουμε εμείς. Εμείς τα σωματεία μας τα θέλουμε ζωντανά, μπροστάρηδες στους αγώνες και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και δεν θα επιτρέψουμε καμιά ποινικοποίηση των αγώνων τους.

· Απαιτούμε να καταργηθούν όλα τα εργολαβικά και όλες οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα έχουμε όλες και όλοι, άσχετα με την ηλικία, το φύλο, τη χώρα προέλευσης.

· Απαιτούμε να τηρείται το πρόγραμμα εργασίας σε μηνιαία βάση, χωρίς καμιά αλλαγή που επιβάλλεται από τους εργοδότες και τα στελέχη τους.

· Το διάστημα ξεκούρασης από βάρδια σε βάρδια να είναι τουλάχιστον 12 ώρες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές ο χρόνος μεταφοράς προς και από τον τόπο δουλειάς.

Όσες προσπάθειες έκαναν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους συνάντησαν την αντίσταση των Συνδικάτων . Αποδείξαμε με τους αγώνες μας ότι όταν οργανωθούμε μαζικά σε κάθε χώρο δουλειάς οι νόμοι τους γίνονται κουρελόχαρτο.

Δεν θα περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των εργοδοτών!

Με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, με πλατιές ενημερώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, προετοιμάζουμε την απεργιακή μας απάντηση.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023 10:30π.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!