200 εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο προσλαμβάνονται με κλαδική ΣΣΕ

FacebookTwitterGoogle+Share

Την πρόσληψή τους από τις 10 Μάη έως τις 31 Οκτώβρη με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πέτυχε το 100% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Zante Beach» και «Luis Plagos» στη Ζάκυνθο, μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους.

Πρόκειται για περίπου 200 εργαζόμενους για τους οποίους η εργοδοσία πολυεθνικού ομίλου ισπανικών συμφερόντων, στην οποία ανήκουν τα δύο ξενοδοχεία, απαιτούσε να τους προσλάβει με το πέρας των εργασιών ανακαίνισης στις δύο μονάδες ή από τις 10 Ιούνη, επικαλούμενη και τη σχετική νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των συγκεκριμένων μονάδων, κινδύνευαν να μείνουν χωρίς μισθό (για παραπάνω από ένα μήνα και ενώ η τουριστική σεζόν θα είχε ξεκινήσει), ακόμη και να χάσουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας το χειμώνα αν δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα. Την ίδια ώρα ο πολυεθνικός όμιλος θα αναβάθμιζε τα ξενοδοχεία από «τετράστερα» σε «πεντάστερα», πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων του, χωρίς φυσικά να υπολογίζει τις δικές τους ανάγκες και των οικογενειών τους, που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται για σχεδόν μισό χρόνο, προκειμένου να τα φέρουν βόλτα για… ολόκληρο.

Οι συνεχείς κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων των δύο μονάδων από κοινού με το κλαδικό Συνδικάτο τους, η συγκρότηση επιτροπής, η στήριξη που είχαν από το Εργατικό Κέντρο του νησιού, η περιφρούρηση της απεργίας στις 6 Απρίλη, όπως και η χθεσινή μαζική συγκέντρωσή τους έξω από το «Zante Beach», έφεραν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, με την υπογραφή συμφωνητικού ανάμεσα στην εργοδοσία και το συνδικάτο για την πρόσληψή τους από τις 10 Μάη.

Η πρόσληψη όλων όσοι είχαν καταθέσει αιτήσεις επαναπρόσληψης μέσω του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τη ΣΣΕ και ως τις 31 Οκτώβρη (για πρώτη φορά οι απολύσεις τότε και όχι Σεπτέμβρη όπως παλαιότερα συνέβαινε), επιτυγχάνεται ενώ τα ξενοδοχεία θα παραμένουν κλειστά για την ολοκλήρωση των ανακαινίσεων τους και απέναντι στην νομοθεσία, γεγονός σημαντικό, όχι μόνο για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αλλά για το σύνολο του κλάδου, που δέχεται ήδη της πιέσεις των ξενοδόχων για τη νέα σεζόν που ξεκινά άμεσα.

Παράλληλα στην συγκεκριμένη εργοδοσία κατατέθηκε και πρόταση για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις 10% στο μισθό των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες τους.