Περιοδεία του Συνδικάτου στα επισιτιστικά καταστήματα του Αεροδρομίου

FacebookTwitterGoogle+Share

Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων στους χώρους δουλειάς για τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, την εργοδοτική αυθαιρεσία και επίθεση που κλιμακώνεται σε όλους τους χώρους.

Χθες, Τετάρτη 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε περιοδεία στα επισιτιστικά καταστήματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μαζί με αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού Σωματείου της «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ». Έγινε προσπάθεια, από μεριάς της αντιπροσωπείας των εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων, να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον διευθυντή καταστημάτων της «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ», Μανώλη Πετράκη, ο οποίος κυριολεκτικά το έβαλε στα πόδια για να αποφύγει να δώσει απαντήσεις για την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Αυτή η στάση του διευθυντή αποδεικνύει ότι η εργοδοσία φέρει ακέραια την ευθύνη για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, για τις συνθήκες που εργάζονται οι συνάδελφοι. Ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα καταπατούνται όπως είναι το δικαίωμα στην ξεκούραση, διάλειμμα, τα ρεπό. Την ίδια στιγμή κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, διατηρώντας το λιγότερο δυνατό αριθμό εργαζομένων στα καταστήματα και «τιμωρητικά» κρατάει το σύνολο του Δ. Σ του επιχειρησιακού Σωματείου εκτός παραγωγής.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενος που παρασκευάζει καφέδες και άλλα ροφήματα μέσα στη βάρδιά του επίσης ξεφορτώνει φορτηγά με παραγγελίες, πάει τις παραγγελίες στα μαγαζιά, μεταφέρει τα σκουπίδια από τα πόστα. Σε ένα χώρο 2*2 συγκεντρώνονται πάνω από 5 εργαζόμενες δουλεύοντας κυριολεκτικά η μία πάνω στην άλλη, ασταμάτητα για την παραγωγή όλων των συσκευασμένων τροφίμων (σαλάτες, σάντουιτς κλπ) για περίπου 10 καταστήματα..! Τα πλυντήρια στις λάντζες υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου χωρίς να είναι σπάνιο φαινόμενο οι εργαζόμενοι να πλένουν τα πάντα στο χέρι. Ο κλιματισμός στις κουζίνες δε λειτουργεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα στο αεροδρόμιο, τα ρεπό να χαρακτηρίζονται «standby», νέες γυναίκες να μεταφέρουν σωρό από σκουπίδια μέσα σε μεγάλους ανοιχτούς κάδους.  Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα υγειονομικά πρωτόκολλα- λάστιχο προς όφελος των αεροπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων, έχουν συμβάλλει στο να νοσήσουν πολλοί εργαζόμενοι.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να οργανωθούν στα σωματεία τους, στο Συνδικάτο. Κανείς και καμία να δεχτούν αυτή την άθλια πραγματικότητα κάτω από το φόβο της απόλυσης, της ανεργίας.

Με κριτήριο τις ανάγκες μας και όπλο τις συλλογικές μας διαδικασίες, την αλληλεγγύη και τη συμπόρευση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους από άλλους κλάδους και τα σωματεία του αεροδρομίου, μπορούμε να εμποδίσουμε την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, σύγχρονα δικαιώματα και όρους αμοιβής μέσα από Συλλογικής Συμβάσεις Εργασίας, την ανατροπή των αντεργατικών- αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΚΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ