Ανακοίνωση του Συνδικάτου για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στις 6 Μάη Απεργούμε!

FacebookTwitterGoogle+Share

Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της Υγείας μας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εδώ και ένα χρόνο, το Συνδικάτο μας, τα επιχειρησιακά σωματεία μέσα σε ξενοδοχεία, catering και εστιατόρια δώσαμε σκληρές μάχες για να μείνουμε όρθιοι, για να έχουμε εισόδημα, για να διασφαλιστεί η υγεία μας μέσα στη πανδημία.

Πήγαμε κόντρα στη κυβέρνηση και τους εργοδότες, που με δική τους ευθύνη μετράμε χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες διασωληνωμένους, ακόμα περισσότερα κρούσματα covid-19.

Αντισταθήκαμε στη προσπάθεια να μας κλείσουν το στόμα, να μείνουμε σπίτι, να αποδεχτούμε τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τα επιδόματα ψίχουλα.

Διεκδικήσαμε αξιοπρεπές εισόδημα, μέτρα προστασίας για διανομείς, υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ με 5ημερο-8ωρο. Την ίδια ώρα που οι μεγιστάνες επιχειρηματίες του κλάδου μπούκωσαν από επιδοτήσεις, ελαφρύνσεις, τραπεζικές ενισχύσεις. Την ίδια ώρα που τα κέρδη τους έμειναν ανέγγιχτα, μετά τα 7 χρόνια υψηλής κερδοφορίας, από τη δική μας δουλειά.

ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΤΙΣΕΙ

ΜΑΤΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ – ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Πολλοί προσπάθησαν να μας πείσουν ότι φταίει η πανδημία που δεν έχουμε εισόδημα για να καλύψουμε τις βασικές μας υποχρεώσεις, για τις απολύσεις, για την ανυπαρξία υποδομών στα νοσοκομεία, στα σχολεία.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε ξενοδοχεία και μεγάλες αλυσίδες στον επισιτισμό, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισαν, στην κυριολεξία, από τη δική μας δουλειά.

Για να κερδίζουν περισσότερα μπροστά στον ανταγωνισμό τους είχαν επιβάλλει στην πράξη τα 10ωρα, τα 7ημερα, τις συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου.

Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι στο τουρισμό δουλεύαμε ήλιο με ήλιο, 7 μέρες τη βδομάδα.

Αφού λοιπόν οι εργοδότες επέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στην πράξη την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα, η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο θα τους λύσει τα χέρια ώστε να μας ξεζουμίζουν και με τη βούλα του νόμου. Για να επιβάλουν το 10ωρο και όσοι εργοδότες μέχρι σήμερα παρουσίαζαν το προφίλ του «νόμιμου».

Τώρα με θράσος ο Υπουργός Εργασίας λέει ότι αυτά είναι απαίτηση των εργαζομένων. Ότι θα είναι «δική μας επιλογή» αν θα δουλέψουμε τις ώρες που θα θέλει ο εργοδότης. Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα μας. Κάνουν πως δε ξέρουν τι γίνεται με τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια.

Μία ήταν η απάντηση από τους εργοδότες στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια όταν ο εργαζόμενος διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Αν δε σου αρέσει απολύεσαι» ή «τέλος του μήνα λήγει η σύμβαση σου και δεν θα ανανεωθεί», αξιοποιώντας τους χιλιάδες ανέργους εφόσον φρόντισαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν να απελευθερώσουν τις απολύσεις, να επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Άλλωστε αυτό έχουν επιβάλλει όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι μεγάλοι όμιλοι της Ευρώπης.

Η επέκταση του εργάσιμου χρόνου χωρίς πληρωμή της υπερωρίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η ενοικίαση εργαζομένων ως το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι αυτά που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίαση με τις «οδηγίες» της ΕΕ για όλα τα κράτη.

Αυτός είναι ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός τους. Αυτή είναι η λεγόμενη προσαρμογή στις νέες συνθήκες μετάβασης στη νέα εποχή όπως μας λένε. Να μας γυρίσουν 135 χρόνια πίσω σε δικαιώματα και κατακτήσεις.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μεγάλης κερδοφόρας ανάπτυξης στον επισιτισμό – τουρισμό που υποτίθεται θα έπρεπε και εμείς να βάλουμε «πλάτη» για να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Όμως πριν από 135 χρόνια, όπως σε όλη την ιστορική διαδρομή του εργατικού κινήματος, δεν έχαναν μόνο οι εργαζόμενοι. Έχαναν και οι λεγόμενοι ισχυροί εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους. Έγιναν μεγάλες και νικηφόρες μάχες με τεράστια αποτελέσματα για την κατοχύρωση του 8ωρου και άλλων μεγάλων κατακτήσεων της τάξης μας.

Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να κάνουμε το βήμα και να οργανωθούμε στο συνδικάτο μας. Να παλέψουμε συλλογικά απέναντι στους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Κόντρα στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές, σε αυτούς που λένε ότι «οι απεργίες έφαγαν τα ψωμιά τους» για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει – να πείσουν τους εργαζόμενους να δεχτούν νέες απώλειες στο όνομα της ανάπτυξης, των «κοινών συμφερόντων», να βάλουν τα σωματεία σε «γύψο».

Όπως την Πρωτομαγιά του 2020 τα συνδικάτα έδωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο οργανωμένα μήνυμα ελπίδας από το Σύνταγμα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, τσακίζοντας στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και αναδεικνύοντας το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς μέσα στην πανδημία, έτσι και φέτος κάνουμε δική μας υπόθεση και την οργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συνεχίζουμε τον αγώνα που δεν μπορεί να έχει άλλη προοπτική πέρα από τον να στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο. Το σύστημα της εκμετάλλευσης, που όλα λειτουργούν με σκοπό το κέρδος. Ο αγώνας μπορεί να φτάσει ως το τέλος, ώσπου να μπορούμε να κάνουμε εμείς κουμάντο στον πλούτο που παράγουμε με βάση τις δυνατότητες της τεχνολογικής εξέλιξης, της επιστήμης και της παραγωγικότητας. Να δουλεύουμε με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών μας και όχι του κέρδους για τους λίγους.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια μας!

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις μας!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, ζήτω η Παγκόσμια Εργατική Τάξη

6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Όλοι στο Σύνταγμα στις 10 π.μ.

Προσυγκέντρωση του κλάδου 9.15 πλ. Κάνιγγος