Στο χέρι μας η διεκδίκηση των αναγκών μας!

FacebookTwitterGoogle+Share

Αθήνα 19/02/2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το εισόδημα των εργαζομένων , η διασφάλιση της Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έρχονται σε δεύτερη μοίρα για τη κυβέρνηση.
Προτεραιότητα έχει η ενίσχυση των εργοδοτών , όσων μέχρι σήμερα πλούτισαν από τη δουλειά μας!
Έπειτα από μια ακόμα αποφασιστική κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, των επιχειρησιακών σωματείων σε Ξενοδοχεία και εστιατόρια, του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών και την ομάδα δράσης διπλωματούχων Ξεναγών, επιβεβαιώθηκε , ότι μόνο με συλλογικό και μαζικό αγώνα, μπορούμε να διασφαλίσουμε έστω και τα αυτονόητα για μας.
Κοντεύει ένας ολόκληρος χρόνος κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό με αίτημα τη διασφάλιση του εισοδήματος , των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων , των μέτρων προστασίας της Υγείας και της ασφάλειας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει διασφαλίσει τίποτα από όλα αυτά! Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί ούτε η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων με εκ περιτροπής εργασία στα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, ούτε το εισόδημα των εποχικών εργαζομένων μέχρι το άνοιγμα της νέας σεζόν.
Την ίδια ώρα που προκλητικά χρηματοδοτεί καναλάρχες, Ξενοδόχους, εφοπλιστές με πακέτα εκατομμυρίων από το κρατικό προϋπολογισμό. Που δίνει 2,3 δις ευρώ για την αγορά στρατιωτικού Νατοϊκού εξοπλισμού μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε με τη στάση του, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να ακούσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, για αυτό το λόγο δεν τήρησε την υπόσχεση του, να ορίσει ημερομηνία συνάντησης με τους εκπροσώπους των σωματείων της Αττικής, παρά το ότι είχε δεσμευτεί.
Μετά από τη πίεση που άσκησε η κινητοποίηση των σωματείων , πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ΓΓ του Υπουργείου κ. Στρατινάκη, όπου τέθηκαν για άλλη μια φορά τα βασικά αιτήματα όλης αυτής της περιόδου, μιας και τα νέα μέτρα που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο περί στήριξης των εργαζομένων στο τουρισμό σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες, ούτε το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.
Στη συνάντηση η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τo σύνολο των αιτημάτων μας και δεσμεύτηκε μόνο για τα παρακάτω :
Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου θα διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων που εργάστηκαν το ‘19 σε Ξενοδοχεία.
Μέχρι τις 25 Φλεβάρη θα τακτοποιηθεί το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικών που με μονομερείς δηλώσεις εντάχτηκαν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού.
Η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων με εκ περιτροπής εργασία στα Ξενοδοχεία που σήμερα σε συνθήκες πανδημίας , με δική της ευθύνη δεν έχει διασφαλιστεί , θα γίνει προσπάθεια να τακτοποιηθεί. Το ίδιο και για τους χιλιάδες Ξεναγούς και Τουριστικούς Συνοδούς.
Θα παραταθεί το αργότερο μέχρι τον Απρίλη το επίδομα των 534 ευρώ και οι αναστολές συμβάσεων.
Παύει να ισχύει το καθεστώς αυτασφάλισης στους διανομείς και οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να τους ασφαλίζουν ως μισθωτούς.
Η ζωή μας , η δουλειά μας , η Υγεία μας δε μπορεί να παίζεται κορόνα γράμματα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού.
Ο μόνος δρόμος που έχουμε να επιλέξουμε μπροστά στα αδιέξοδα που μας οδηγεί η πολιτική τους είναι να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την προετοιμασία για πιο δυναμικούς αγώνες.
Μπροστά στη άνοιγμα των επιχειρήσεων στο κλάδο, οι εργοδότες με τη στήριξη της κυβέρνησης προετοιμάζουν την εφαρμογή των νέων αντεργατικών νόμων. Τη κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών , τα νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσουμε τα σωματεία μας ,να συντονίσουμε τον αγώνα μας μέσα από το κλαδικό Συνδικάτο , για την επιστροφή όλων στη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι εργοδότες ! Όσο κέρδιζαν μας έλεγαν να βάλουμε πλάτη για να κερδίσουν περισσότερα ! Τώρα ετοιμάζονται να μας μειώσουν μισθούς και να μας στείλουν στην ανεργία.
Είναι βέβαιο ότι χωρίς τις κινητοποιήσεις με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και όχι των εργοδοτών , χωρίς τη συμμετοχή των σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων, ακόμα και σε αυτά τα αυτονόητα ζητήματα δε θα είχαμε αποσπάσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης .
Στο χέρι μας είναι να τους εμποδίσουμε!
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ