Από την δράση των σωματείων της Αττικής στις 28/9 (pics+vid)

FacebookTwitterGoogle+Share

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις έθεσαν στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για την προστασία του εισοδήματος, της υγείας και της επιβίωσής τους.

Κυβέρνηση και εργοδότες δεν μπορούν να λογαριάζουν χωρίς τους εργαζόμενους του κλάδου, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι τόσο με την κινητοποίηση στην Αττική όσο και με τις παρεμβάσεις σε μια σειρά περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που οργάνωσαν τα Σωματεία. Η απαίτηση να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, τα αιτήματα για παύση πληρωμών σε λογαριασμούς, εφορία και τράπεζες, η ανάγκη προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αποτυπώθηκαν στα πανό και τα συνθήματα των σωματείων και αποτέλεσαν την αιχμή της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε αρχικά με τον διευθυντή του υπουργείου, Κ. Αγραπιδά και στη συνέχεια με τη γγ του υπουργείου, Αν. Στρατινάκη. Όσον αφορά το ζήτημα της καταβολής των ενσήμων στους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και μήνες σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν πως το αντίστοιχο χρηματικό ποσό δεν έχει ακόμα καταβληθεί από το κράτος. Στα ερωτήματα πότε θα δουν οι εργαζόμενοι να τους καταλογίζονται κανονικά τα ένσημά τους για τους μήνες αυτούς, η απάντηση ήταν πως αυτό θα γίνει από τις αρχές του επόμενου έτους! Την ίδια στιγμή, η ανασφάλεια των εργαζομένων βρίσκεται «στο κόκκινο»: Σε πολλές περιπτώσεις αναζητώντας τα ένσημά τους διαπιστώνουν πως δεν έχει «κολληθεί» ούτε ένα τους μήνες της αναστολής, ενώ εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία και άλλες «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις έχουν δει να τους καταλογίζεται μόλις ένα (!) ένσημο το μήνα.

Η αντιπροσωπεία έθεσε για μια ακόμα φορά το αίτημα ένταξης των εργολαβικών εργαζομένων στο καθεστώς αποζημίωσης «ειδικού σκοπού», καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί αποκλείονται μέχρι σήμερα. Η παρέμβαση των εργαζομένων και των σωματείων τους άσκησαν πίεση ώστε το υπουργείο να δηλώνει πως εξετάζει το ζήτημα.

Παράλληλα, όμως, το υπουργείο εξετάζει και πως να διευκολύνει τους εργοδότες σχεδιάζοντας να δώσει παράταση ώστε να χορηγήσουν τις προβλεπόμενες μέρες κανονικής άδειας μέσα στο 2021. Κάθε άδεια που δεν δοθεί μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθεί στους εργαζόμενους, όπως προβλέπει ο νόμος, ήταν η απάντηση των σωματείων. απαράδεκτο δεν έχουν δώσει δεκάρα από τον Μάρτη να δώσουν τις άδειες κανονικά

Συνεχίζουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους

«Ετοιμάζονται να μας κόψουν κι άλλα», κατήγγειλε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Υπενθύμισε ότι στη λαιμητόμο έχει ήδη βρεθεί η άδεια και το επίδομα αδείας, ενώ πετσοκόβεται και το Δώρο Χριστουγέννων «για να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι εργοδότες που πλούτισαν όλα αυτά τα χρόνια με τον ιδρώτα μας», όπως σχολίασε.

 

«Να επιβάλουμε τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς», κάλεσε εργαζόμενους και σωματεία ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και οι παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο. Ανάμεσα σε άλλα, κατήγγειλε την επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση, με στόχο να επιβάλει «σιωπητήριο» στους χώρους δουλειάς.

 

 

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης γίνονται ομιλίες από εκπροσώπους των επιχειρησιακών σωματείων. Μεταξύ άλλων, το λόγο πήραν η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου και πρόεδρος του Σωματείου στη «Select»

Μίλησαν επίσης ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Hilton», η Αναστασία Κατσώνη, από το Σωματείο στο «Royal Olympic», η Σίσσυ Ρανού, από το Σωματείο στο «Zafolia», ο Βαγγέλης Καρατζάς, πρόεδρος του Σωματείου στο «Marriott», ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και της Επιτροπής Νέων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Γιάλτρων – Αγ. Γεωργίου Λιχάδας, μεταφέροντας την αγωνία και τα αιτήματα εργολαβικών εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Club Mediterranee Gregolimano» που δεν μπορούν να λάβουν, όπως οι άλλοι συνάδελφοι τους επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα αλλά απαιτείται να συγκεντρώσουν 100.