Σύσκεψη εργαζομένων του HILTON 8/6 ΣΤΙΣ 17:30

FacebookTwitterGoogle+Share

ΔΑΣ ΧΙΛΤΟΝ

 

Δευτερά 6 Ιουλίου 2020

                              

   

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

 

Η κανονικότητα των εργοδοτών και της κυβέρνησης τσακίζει τη ζωή μας!

 

Μετά το διάστημα των τρεισήμισι μηνών της αναστολής λειτουργίας, το ξενοδοχείο άνοιξε και η διοίκηση εφαρμόζει όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχει στη διάθεσή της.                              Μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση κατά παραγγελία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όταν δεν τους φτάνουν αυτά τα μέτρα τα πάει και ένα βήμα παραπέρα. 

 

Δείξανε από την αρχή τις διαθέσεις τους στους εργαζόμενους, σε εμάς που μέχρι εχθές ματώναμε για τα κέρδη τους και μας λέγανε ότι ήμαστε μια «οικογένεια». Ήδη πριν την αναστολή λειτουργίας πετάξανε σταδιακά εκτός δουλειάς, τους συναδέλφους μας που δούλευαν για χρόνια πλάι μας με συμβάσεις λάστιχο, με ευέλικτες μορφές εργασίας, δουλεμπορικά, εργολαβικά και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όσοι από αυτούς είχαν τις προϋποθέσεις μπήκαν στο ταμείο ανεργίας, οι υπόλοιποι έμειναν μετέωροι, χωρίς εισόδημα, πριν ακόμα το κλείσιμο του ξενοδοχείου.

 

Τους εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, τους πιέζανε για άδειες. Προχώρησαν σε μείωση μισθών στους  συνάδελφούς μας που εργαζόντουσαν όλο αυτό το διάστημα ενώ ήταν κλειστό το ξενοδοχείο, με το προσάρτημα στη σύμβαση που από κοινού υπέγραψαν η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου με την εργοδοσία.          Μας μοίρασαν συμπάθεια και μας έβαλαν στα 530 €, τα οποία πληρώνει το κράτος από τα δικά μας χρήματα, την ίδια στιγμή που μοιράζει εκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αδιαφόρησαν παγερά για το πως θα καλύψουμε τις ανάγκες μας, πως θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας και τα δάνειά μας. Μας έδωσαν δωροεπιταγές που δεν κάλυπταν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας και τις υποχρεώσεις μας, ενώ για ακόμη μια φορά δεν δόθηκαν σε όλους τους συνάδελφους.

 

Γι’ αυτό εμείς σταθερά και για  χρόνια, είχαμε προμετωπίδα του αγώνα μας, μέσα κι έξω από το Χίλτον την  κατάργηση των δουλεμπορικών. Γι’ αυτό διεκδικούσαμε ίσες και καλύτερες συνθήκες  εργασίας, με δικαιώματα, με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Τώρα με το πρόγραμμα «συν- εργασία» και τις 20 ώρες δουλείας την εβδομάδα θέλουν να γίνουμε εμείς τα δουλεμπορικά!!

 

Η «Συν-εργασία» είναι η νέα ζοφερή πραγματικότητα των εργαζομένων. Μετρημένα μεροκάματα μέσα στη εβδομάδα, πετσοκομμένος μισθός και δικαιώματα, καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας αφού άλλωστε εμείς πρέπει  να βάλουμε πλάτη και να πληρώσουμε τον λογαριασμό των μειωμένων αφίξεων.                   Την ίδια ώρα μάλιστα που προκλητικά η κυβέρνηση δίνει στους μεγάλους τουριστικούς ομίλους και στους μεγαλοξενοδόχους πακέτα στήριξης δισεκατομμυρίων. Σίγουρο είναι ότι χωρίς αγώνα καμία επιστροφή στην προ αναστολής εποχή μην περιμένουμε.                       Οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και στα δικαιώματα μας θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα αν δεν τις ανατρέψουμε εμείς με την οργανωμένη πάλη μας.

 

Τώρα είναι επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις μας.

Δεν θα πληρώσουμε εμείς και αυτή τη κρίση!

 

Η επίθεση αυτή δεν ξεκίνησε βέβαια χτες, έχει ξεκινήσει εδώ και είκοσι χρόνια, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν τα ξενοδοχεία άνοιγαν την πόρτα τους στα δουλεμπορικά γεμίζοντας σταδιακά με εργαζόμενους με διάφορες ευέλικτες μορφές εργασίας.                      Η ναυαρχίδα της Χίλτον είναι πρωτοπόρα στην εφαρμογή συμβάσεων  λάστιχο, από συμβάσεις αορίστου χρόνου εκ περιτροπής μέχρι…σύμβαση λίγων ωρών.

 

Από το  2012 την ώρα που το τουριστικό θαύμα βρισκόταν σε ανάπτυξη, πακτωλός πλούτου και κερδών συσσωρευόταν από τα εκατομμύρια των αφίξεων των τουριστών. Αλήθεια, όλοι αυτοί που μας καλούν να βάλουμε πλάτη τώρα, ψέλλισαν μήπως ποτέ να πάρουμε αύξηση ή ότι μας αναλογεί από τα υπερκέρδη που συσσώρευαν; Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο αλλά και στον κλάδο, ζούσαν και ζουν με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα με το φτωχό πρόσχημα της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

 

Με την πολύτιμη βοήθεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Τουρισμού οι ξενοδόχοι εξασφάλισαν την κατάργηση του πενθήμερου, του 8ωρου ενώ σειρά είχαν κι άλλα δικαιώματα. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και την επίθεση της κυβέρνησης τόσο του Σύριζα τα προηγούμενα χρόνια ,όσο και της Νέας Δημοκρατίας όπου με πολυνομοσχέδια προσπάθησαν να βάλουν ταφόπλακα σε όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει και να προσθέσουν νέα εμπόδια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της διεκδίκησης, της απεργίας. Ενώ τώρα που με την πολιτική τους οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν και θα διαμαρτυρηθούν, έρχονται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο-καρμπόν της χούντας που θα απαγορεύει τις διαδηλώσεις.

 

Συνάδελφοι το ξέρουμε όλοι μας ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Οι εργοδότες μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις τους ,τους εργοδοτικούς φορείς ,τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΣΕ, έχουν πλάνο συντονισμένης επίθεσης  απέναντί μας. Το επόμενο διάστημα τα προβλήματα μέσα στο χώρο δουλείας αλλά και συνολικά στη ζωή μας θα οξυνθούν. Η ανεργία θα χτυπήσει κόκκινο. Πρέπει να δώσουμε δυναμική απάντηση σε όλη αυτή την επίθεση. Πρέπει να αποφασίσουμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες την οργάνωση του αγώνα μας.

 

Συνάδελφοι, σας καλούμε σε σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης μας και του αγώνα ενάντια στα μέτρα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Τετάρτη 8 Ιουλίου και ώρα 17:30 στο Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Γλαδστώνος 3, Ομόνοια ,στοά Φέξη, 7ος Όροφος)