Από την Μαζική και Μαχητική κινητοποίηση στις 25/6 στο Σύνταγμα

FacebookTwitterGoogle+Share

Χιλιάδες εργαζόμενοι, εποχικοί στον επισιτισμό, αλλά και ξενοδοχοϋπάλληλοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις βρίσκονται αποκλεισμένοι από τα υποτυπώδη μέτρα, ενώ οι υπόλοιποι, που εντάσσονται στον «μηχανισμό στήριξης», πασχίζουν να επιβιώσουν με 534 ευρώ το μήνα. «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι ενώ από την κινητοποίηση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη συνάδελφό τους στη Ρόδο στην περίπτωση της οποίας η δυσχερής θέση των εργαζομένων αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο στη λιποθυμία του παιδιού της.

Χαιρετισμούς στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά από τα κατεβασμένα ρολά των ξενοδοχειακών μονάδων, απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων. Τον αποκλεισμό των εργαζομένων από το μηχανισμό στήριξης κατήγγειλαν ο Κώστας Μάρκουλας, πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών και ο Μάριος Νικολόπουλος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων. Κυβέρνηση και εργοδότες «ποντάρανε σε λάθος μεριά», τόνισε ο Νίκος Τάκας, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο Πάρνηθας και γραμματέας του κλαδικού Συνδικάτου, ξεκαθαρίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να παλεύουν για τις ανάγκες τους.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων στον Τουρισμό, σύμφωνα με τις Συλλογικές μας Συμβάσεις, για να μην πληρώσουμε εμείς ξανά αυτή την κρίση», διαμήνυσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου. Κατήγγειλε πως την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του κλάδου σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι, να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, κυβέρνηση και ΣΕΤΕ συζητούν «πώς θα ροκανίσουν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ». Όσο για τη «διασφάλιση» των εργαζομένων, για την οποία περηφανεύεται η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «500 ευρώ πείνας και εξαθλίωσης» κι αυτά για 80.000 εργαζόμενους σε ένα σύνολο που φτάνει τις 350.000 σε όλη την Ελλάδα.

Στο υπουργείο, αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Κ. Αγραπιδά, στον οποίο κατήγγειλαν τον αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων από κάθε στήριξη. Τα σωματεία ξεκαθάρισαν στους συγκεντρωμένους πως ό,τι έχουν αποσπάσει είναι αποτέλεσμα του αγώνα τους, όπως η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων και η ένταξη στο καθεστώς αναστολής, καλώντας σε συνέχεια της διεκδίκησης, δυνάμωμα των σωματείων και των κινητοποιήσεων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής και το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών. Επίσης, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest», καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθήνας.