Τα Ξενοδοχεία και τα Επισιτιστικά καταστήματα ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!- Η κινητοποίηση του Συνδικάτου στο Σύνταγμα.

FacebookTwitterGoogle+Share

Η φωνή των εργαζομένων του κλάδου που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της νέας κρίσης στον Τουρισμό ακούστηκε το Σάββατο το πρωί από το Σύνταγμα. Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία έδωσαν την πρώτη τους απάντηση με τη μαζική και μαχητική συγκέντρωση – συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν, θέτοντας στο επίκεντρο τα αιτήματά τους και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα τον αγώνα τους.

Στην Αττική, τα σωματεία προχωρούν σε συγκέντρωση στις 28 Μάη, ενώ κινητοποιήσεις σχεδιάζονται σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου στην Αττική. Συγκεκριμένα, τα σωματεία στα ξενοδοχεία «Grand Resort Lagonisi», «Marriott», «Royal Olympic», «Intecontinental», «Sofitel», «Novitel», «Stanley», «Zafolia», «Crowne Plaza», καθώς και τα σωματεία στα catering «Newrest» και «Select», πολλά από αυτά με τα δικά τους πανό.

«Μπροστά στους ανέμους που σπέρνουν μετά την πανδημία, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, με στόχο τις ζωές πάνω από 600 χιλιάδων οικογενειών τους λέμε σήμερα να περιμένουν θύελλες εργατικών κινητοποιήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαγεωργίου εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης έδωσε το παρών ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στην εισήγησή του ο Γιώργος Στεφανάκης πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής σημείωσε:

«Κανείς και καμιά χωρίς εισόδημα. Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου! Να καταργηθεί το πλαφόν των 100 ενσήμων για την επιδότηση, που πρέπει να είναι τώρα και για πάντα χωρίς όρους και προϋποθέσεις 600 ευρώ το μήνα.

Τα εκατοντάδες ξενοδοχεία και catering, τα χιλιάδες εστιατόρια και καφέ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

Τίποτα δεν κινείται χωρίς εμάς!

Εμείς είμαστε αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια με τη σκληρή δουλειά μας βγάλαμε το τεράστιο πλούτο που καρπώθηκαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλες αλυσίδες στον επισιτισμό. Όλοι αυτοί που τα 6 τελευταία χρόνια αποκόμισαν πάνω από 120 δισ. ευρώ από τη δική μας εξαντλητική δουλειά, με συμβάσεις ομηρίας, εκ περιτροπής, μίας μέρας, με ατελείωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία και απληρωσιά, με θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, γιατί δουλεύαμε με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Σε αυτούς η κυβέρνηση και η ΕΕ από τις πρώτες μέρες της πανδημίας έδωσαν ακόμα περισσότερα προνόμια. Νέα πακέτα χρηματοδότησης, φοροαπαλλαγές, αναστολή πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία. Όσα δηλαδή λήστεψαν από τις εργατικές λαϊκές οικογένειας, με την άγρια φοροληστεία των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης για να συνεχίσουν τα κέρδη τους, τις μπίζνες τους.

Αντίθετα, για μας πέρασαν με το καλημέρα μέτρα που μειώνουν το εισόδημά μας πάνω από 50%. Απαγόρευσαν την απεργία, γενίκευσαν την εκ περιτροπής εργασία και επέτρεψαν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων το Φλεβάρη από ξενοδοχεία και εστιατόρια με πρόσχημα την πανδημία.

Πέταξαν από την αρχή την ατομική ευθύνη ως λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που κάθε χρόνο μειώνουν το κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, που δίνουν όλο και περισσότερα προνόμια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για να κερδίζουν.

Μιλούσαν για ατομική ευθύνη την ώρα που στα εστιατόρια διανομής φαγητού δεν τηρούνταν κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας και υγείας. Οι διανομείς ήταν εκτεθειμένοι στους κινδύνους του δρόμου αλλά και της πανδημίας, με ένα ζευγάρι γάντια στο 8ωρο, περνώντας από 100 σπίτια στη βάρδια.

Κάθε δημόσια τοποθέτησή τους είναι κι ένα αισχρό ψέμα. Πριν μας έλεγαν ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Τότε τους λέγαμε ότι ο τουρισμός είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές, πανδημίες, αλλά και στις συνέπειες των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ποιος θα κυριαρχήσει στις ζωές όλων των λαών του κόσμου.

Τώρα μας λένε ότι για όλα φταίει η πανδημία. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κρίση στον κλάδο μας εμφανίστηκε ξανά γιατί τα μονοπώλια δεν βγάζουν κέρδη. Γιατί ο τουρισμός ποτέ δεν ήταν δικαίωμα, ποτέ δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες του λαού για διακοπές και αναψυχή.

Και τώρα, στη νέα, μεγαλύτερη κρίση από την προηγούμενη, πάλι σε μας φορτώνουν τη χασούρα. Ε λοιπόν ΟΧΙ! Εμείς οι εργαζόμενοι δεν συμμετείχαμε στο σχεδιασμό μιας τέτοιας ανάπτυξης, δεν ευθυνόμαστε, δεν κερδίσαμε, μόνο χάσαμε.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, καμαριέρες, μάγειρες και λαντζέρηδες, τους σερβιτόρους και συντηρητές, τους συναδέλφους διανομείς.

Στις 28 του Μάη όλοι στο δρόμο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Όλοι στο συλλαλητήριο των εργαζομένων του Επισιτισμού – Τουρισμού! Όλοι στις 28 του Μάη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα! Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε όλοι στο Συνδικάτο μας, να παλέψουμε συλλογικά, για να υπερασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα!

Οργανώνουμε τον αγώνα μας τώρα, για να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας και να επαναπροσληφθούν όλοι εργαζόμενοι του κλάδου όπως προβλέπουν οι συλλογικές μας συμβάσεις. Να λειτουργήσουν οι Επιτροπές Αλληλεγγύης σε κάθε σωματείο. Να μην αφήσουμε κανέναν χωρίς τα βασικά για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του.

Θέλουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη μαζί με τους χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης, τα μικρά μαγαζιά που αντιμετωπίζουν όπως και οι εργαζόμενοι γενικευμένα αδιέξοδα από αυτή την πολιτική. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τις μικροεπιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης, παραμένουν ανεπαρκή. Στηρίζουμε τα αιτήματά τους για την άμεση χορήγηση επιδόματος ειδικού σκοπού, να απαγορευτούν και γι’ αυτούς πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσους δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Όσοι νομίζουν ότι θα συμβιβαστούμε με τη ζωή που μας ετοιμάζουν, είναι γελασμένοι. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη διεκδίκηση όλων όσων τους ανήκουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν του αγώνα για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη κοινωνία που κουμάντο στη ζωή μας θα κάνουμε εμείς, που οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν το πλούτο που παράγουν.

Ξεκινάμε τη προετοιμασία για το συλλαλητήριο στις 28 Μάη με πολλές παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και περιοχές της Αττικής. Κλιμακώνουμε με όλες τις μορφές πάλης, τις επόμενες μέρες και τον Ιούνη.

  • Στα μεγάλα ξενοδοχεία
  • Στους μεγάλους Δήμους
  • Στις τουριστικές σχολές
  • Με μαζικές εξορμήσεις στο ιστορικό κέντρο τη μέρα που θα ανοίξουν τα εστιατόρια.

Στέλνουμε μήνυμα ξεσηκωμού σε όλους τους συναδέλφους στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου που σήμερα δέχονται και αυτοί την ίδια επίθεση στα δικαιώματα τους, αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας, τον κίνδυνο της πανδημίας, τις χιλιάδες απολύσεις, την απληρωσιά. Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης σε όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα που σήμερα δίνουν τη μάχη, στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού.

Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!».

Το πλαίσιο αιτημάτων

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.
  • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
  • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιούνη.
  • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
  • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους. Άμεση καταβολή 3μηνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
  • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.