ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ-5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

FacebookTwitterGoogle+Share

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΗ 2019

στάση εργασίας 17:00-21:00 στα επισιτιστικά καταστήματα

Συγκέντρωση στις 18:00 στο Υπουργείο Εργασίας

Συνάδελφε, συναδέλφισσα που δουλεύεις στον Επισιτισμό και τις Αλυσίδες,

Εμείς οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό εδώ και χρόνια ζούμε στο πετσί μας την ανάπτυξη τους. Η τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο μας είναι αποτέλεσμα της απλήρωτης δουλειάς, της κατάργησης του 8ωρου και του 5ημερου, των άθλιων μισθών, της κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό.

Στον κλάδο του επισιτισμού είναι που επικρατούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μαζί με την μαύρη-ανασφάλιστη εργασία τσακίζουν κόκαλα. Οι εργαζόμενοι καθημερινά είμαστε αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, με την εντατικοποίηση που οδηγεί σε εξάντληση και σοβαρά προβλήματα. Εκατοντάδες συνάδελφοι μας δεν πληρώνονται στην ώρα τους ή με τις υπερωρίες τους όταν δουλεύουν 10,12 και 15 ώρες την ημέρα.

Η «δίκαιη» ανάπτυξη που διαφημίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία σημαίνει μοίρασμα της φτώχειας, διαιώνιση των μισθών πείνας και της απλήρωτης δουλειάς, 10ωρα-7ημερα με συμβάσεις για λίγους μήνες και ανακύκλωση της ανεργίας, σμπαράλιασμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου. Σημαίνει εντατική δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία όσον αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ότι οι συνάδελφοι ντελιβεράδες θα συνεχίσουν να δουλεύουν με κακοσυντηρημένα μηχανάκια, με δικά τους έξοδα, χωρίς μέτρα ασφάλειας βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους κάθε μέρα.

Φέτος έχουμε ήδη μετρήσει εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα με πολλούς συναδέλφους μας, διανομείς νεκρούς εν ώρα εργασίας. Δεν είναι η κακιά στιγμή, είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης που επιβάλλει η εργοδοσία για την αύξηση των κερδών και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αλυσίδες και τα επισιτιστικά καταστήματα. Πολλά από αυτά δεν γίνονται καν γνωστά, δεν δίνονται αποζημιώσεις ενώ η αναρρωτική άδεια πολλές φορές ισούται με απόλυση.

Μας απειλούν με ανεργία για να συμβιβαστούμε με τα λίγα, να χωνέψουμε το «δουλειά να ‘ναι και ότι να ‘ναι». Την ίδια ώρα οι εργοδότες παίρνουν «δωράκια» από τις κυβερνήσεις (οποιασδήποτε απόχρωσης)  για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη από τον ιδρώτα μας.

Δεν βολευόμαστε με τα ψίχουλα που βαφτίσανε για μισθούς μέχρι τώρα, ούτε με τις υποτιθέμενες αυξήσεις τους. Μας θέλουν με σκυφτό το κεφάλι, να δουλεύουμε συνεχόμενες βάρδιες και στο τέλος να λέμε και «ευχαριστώ».

Σταματάμε να τους κάνουμε τη χάρη, να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Σταματάμε να θυσιάζουμε τις ανάγκες μας, την υγεία μας, τις οικογένειες μας για τα κέρδη τους.

Η δύναμη μας είναι το Συνδικάτο μας. Τα μοναδικά μας όπλα η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η ενότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε το κλίμα φόβου, τρομοκρατίας που επιβάλλει η εργοδοσία.

Κάνουμε πέρα τους εργοδότες και τα τσιράκια τους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα τους.

Παλεύουμε για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Στόχος μας είναι η ικανοποίηση των αναγκών μας, το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στις διακοπές, τον αθλητισμό, την υγεία και τον πολιτισμό.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο κλάδο ανεξάρτητα από την ειδικότητα, την ηλικία, τη χώρα προέλευσης να δουλεύουν και να αμείβονται με τους ίδιους όρους. Αυτούς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους από τον Επισιτισμό, τις μεγάλες αλυσίδες, τα κέτερινγκ να οργανωθούν στο Συνδικάτο, να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς.

Πραγματοποιούμε στάση εργασίας την Τετάρτη 5 Ιούνη στις 17:00-21:00 Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις 18:00 στο Υπουργείο Εργασίας

 Ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση για

 • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ χωρίς καμία ηλικιακή διάκριση.
 • Να υπογραφεί κλαδική σύμβαση στον Επισιτισμό με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά δικαιωμάτων . Να εφαρμοστούν από όλους τους εργοδότες οι συμβάσεις σε επισιτισμό και αλυσίδες.
 • Εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
 • Κατάργηση του 6ημερου. 7ωρο-5ημερο-35ωρο.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και διεύρυνση τους σε άλλες ειδικότητες.
 • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Β.Α.Ε.
 • Μέτρα για την ασφάλεια των διανομέων. Το δίκυκλο, το κόστος συντήρησης, τα καύσιμα, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας να καλύπτονται από την επιχείρηση.
 • Να καταργηθεί ο νόμος 3986/2011 για τις διαδοχικές ορισμένου χρόνου συμβάσεις που κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια. Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει τις απεριόριστες ορισμένου χρόνου συμβάσεις για τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου.
 • Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια full season, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζόμενων, με δικαιώματα επαναπρόσληψης και χορήγηση εποχικού επιδόματος.
 • Επαναφορά της 20ετίας στο ΕΦΑΠΑΞ, επέκταση του και στον Επισιτισμό.

Στάση Εργασίας Επισιτισμός 5 6 2019