Όλοι στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις

FacebookTwitterGoogle+Share

Η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία, τα παραρτήματα, όλους τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία, τον Επισιτισμό και τα Ζαχαροπλαστεία, να δυναμώσουμε αποφασιστικά τον αγώνα για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο μας. Κάθε μικρός και μεγάλος χώρος δουλειάς να γίνει κέντρο αυτού του αγώνα. Να οργανωθούν παντού συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να δυναμώσει το Συνδικάτο μας με εκατοντάδες νέα μέλη, με την αγωνιστική παρουσία του, σε ακόμη περισσότερους τόπους δουλειάς.
Η πάλη για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων είναι δεμένη με την πάλη για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια σε μισθούς και δικαιώματα. Απώλειες που μετρήσαμε με την απανωτή εφαρμογή των μνημονιακών νόμων τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων. Που υπέγραψαν μαζί (2012), οι εργοδότες στον κλάδο μας και οι εκπρόσωποι τους στο κίνημα- η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μας (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ), στο όνομα της κρίσης, της «διάσωσης των επιχειρήσεων» και του τουρισμού.

Πέντε χρόνια μετά και με τον τουρισμό να σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, επιβεβαιώνεται ότι οι θυσίες για εμάς τους εργαζόμενους δεν έχουν τέλος, ότι τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξή τους τα «βάρη» πέφτουν στις πλάτες τις δικές μας και των οικογενειών μας. Ιδιαίτερα στον κλάδο μας, αποκαλύπτεται το μεγάλο παραμύθι κυβέρνησης- εργοδοσίας, γύρω από την υποτιθέμενη «κοινή ανάπτυξη», ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν μερίδιο από αυτή, ότι θα σημάνει το τέλος των θυσιών. Όπως ξεκάθαρα δηλώνουν οι εργοδότες, όσο περνά από το χέρι τους, κανένα δικαίωμα από αυτά που πετσοκόπηκαν δεν θα «δοθεί πίσω». Εκβιάζουν τους εργαζόμενους, πως αν επανέλθουν οι μισθοί και οι συμβάσεις, θα αυξηθεί η ανεργία, ως αποτέλεσμα της μείωσης της κερδοφορίας τους.

Στοχεύουν στο οριστικό χτύπημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, επιδιώκοντας την γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, ώστε με μεγαλύτερη ευκολία να «ξεμοναχιάζουν» τον κάθε εργαζόμενο, να διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη τους όρους εργασίας και αμοιβής του. Αυτόν το μεσαίωνα πλασάρουν ως πρόοδο και εκσυγχρονισμό, ταυτόχρονα με το νέο χτύπημα στην οργάνωση και τους αγώνες του εργατικού κινήματος, με τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, ώστε με μεγαλύτερη ευκολία και τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις να υλοποιούν την επίθεσή τους.

Η πάλη για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων είναι δεμένη με την πάλη για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, της Ε.Ε., της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και των προκατόχων τους. Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύεται ιδανικός θεματοφύλακας των απαιτήσεων του κεφαλαίου, της αντεργατικής πολιτικής της Ε.Ε. Πρωτοστατεί στην παραπλάνηση των εργαζόμενων και του λαού, στην καλλιέργεια της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας. Είναι αυτοί που, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου προωθούν την κατάργηση των ΣΣΕ, δίνουν στους εργοδότες την δυνατότητα να μην εφαρμόζουν ακόμη κι αυτές που υπάρχουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δικό μας κλάδο.
Όχι μόνο διατήρησαν αλλά και επέκτειναν όλους τους νόμους που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και μειώνουν το λαϊκό εισόδημα. Τον κατάπτυστο μισθό των 586 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), τον απαράδεκτο διαχωρισμό των εργαζόμενων σε πάνω και κάτω των 25, τις ομαδικές απολύσεις, την κατάργηση του σταθερού χρόνου δουλειάς, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την ανακύκλωση της ανεργίας κ.α. Είναι αυτοί που «απογείωσαν» την φοροληστεία των εργαζόμενων και του λαού ώστε να δώσουν επιπλέον ζεστό χρήμα και κίνητρα στο κεφάλαιο. Συνεχίζουν, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να σπέρνουν το φόβο της ανεργίας για να μάθουμε στα λίγα, να χωνέψουμε το “δουλειά να ‘ναι και ότι να ‘ναι”.
Αυτός ο αγώνας για τις Συλλογικές μας Συμβάσεις είναι δεμένος με την πάλη για την αποδυνάμωση του εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού σε κάθε χώρο δουλειάς- στον κλάδο και συνολικά.
Ενάντια στους «καλοθελητές» της εργοδοσίας, τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και της ΓΣΕΕ, που υπέγραψαν τις μειώσεις των μισθών, την κατάργηση του 5ήμερου και του 8ωρου, τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την κλοπή των αποθεματικών των ταμείων- κάθε απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, στο όνομα των «αντοχών» των επιχειρήσεων και του κλάδου. Που στην λογική αυτή στήριξαν και στηρίζουν την αντεργατική πολιτική της σημερινής κυβέρνηση αλλά και των προηγούμενων, τα μνημόνια διαρκείας. Που αναπαράγουν το παραμύθι της δίκαιης και υγιούς ανάπτυξης, του καλού και κακού εργοδότη και ταυτόχρονα υποδεικνύουν στους εργαζόμενους να είναι φρόνιμοι και να μην απαιτούν, να μην διαταράσσουν την «εργασιακή και κοινωνική ειρήνη». Είναι αυτοί που έστρωσαν το έδαφος για να μπει στο στόχαστρο το δικαίωμα της οργάνωσης των εργαζόμενων- το δικαίωμα στην απεργία. Που έχουν απορρίψει όλες σχεδόν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πρότειναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Ομοσπονδία και ΓΣΕΕ με το επιχείρημα ότι “δε συμμετέχει ο κόσμος, δεν έχουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες”.

Η Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο μας, αφορά κάθε συνάδελφο ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την φυλή, την εργασιακή σχέση, το διάστημα που εργάζεται στον κλάδο. Στο επίκεντρο βάζουμε την κάλυψη των απωλειών μας, την υπογραφή συμβάσεων με αυξήσεις και επαναφορά των δικαιωμάτων μας

– Να πάρουμε πίσω τις μειώσεις που συμφώνησαν εργοδότες και εργοδοτικοί συνδικαλιστές το 2012. Κανείς μισθός κάτω από 900 ευρώ στα Ξενοδοχεία, 860 ευρώ στον Επισιτισμό και τα Ζαχαρώδη.
– Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και τα σκλαβοπάζαρα των δουλεμπορικών γραφείων. Η ομηρία των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της μιας μέρας ή των 2 μεροκάματων την εβδομάδα
– Να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή για όλους, με πλήρη δικαιώματα. 8ωρη-5ήμερη εργασία.
– Την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων για κάθε εργαζόμενο του κλάδου, ανεξαρτήτως ηλικίας και εργασιακής σχέσης.
– Οι κλαδικές συμβάσεις να είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες. Ήδη με το να μην εφαρμόζουν οι εργοδότες τις κλαδικές Συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό μας κλέβουν τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα από τα μισθολογικά δικαιώματα και άλλα τόσα από την εντατικοποίηση της δουλειάς .
– Κατάργηση όλων των αντεργατικών- μνημονιακών νόμων και των νόμων αφαίμαξης του εισοδήματός μας, κυβέρνησης και Ε.Ε.
Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ μεικτά. Που θα καταργεί την αθλιότητα του 511 μεικτά στο μισθό των νέων κάτω των 25 ετών. Αυτή να είναι και η βάση που θα ξεκινάνε όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα τον κλάδο που δουλεύουν.

Από την μάχη αυτή, κανείς δεν περισσεύει, δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος που «δεν τον αφορά». Είναι μία μάχη που θα δώσουμε μαζί με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία όλων των κλάδων, με το Π.Α.ΜΕ., ώστε να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η δύναμή των αγώνων μας απέναντι στο κοινό μπλοκ εργοδοτών- Κυβέρνησης- Ε.Ε. και των στηριγμάτων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ