κινητοποίηση στην ISS και στο ξενοδοχείο Hilton

FacebookTwitterGoogle+Share

Να καταργηθούν τα δουλεμπορικά

Δυναμική κινητοποίηση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πολυεθνικά δουλεμπορικά γραφεία, την «ISS» πραγματοποίησε την Παρασκευή το Συνδικάτο. (σχετική ανακοίνωση).

Το Συνδικάτο έδωσε το μήνυμα να μην τολμήσουν να στείλουν απεργοσπαστικό μηχανισμό τη μέρα της απεργίας στις 20 Ιούλη, γιατί η απάντηση του κλάδου δεν θα είναι συμβολική.  Τα μέλη του Συνδικάτου προειδοποίησαν πως την επόμενη φορά που θα λιποθυμήσει καμαριέρα λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, η απάντηση θα είναι μαζική. Κατέστησαν σαφές ότι η θέση του ταξικού κινήματος είναι να καταργηθεί το κάθε μορφής δουλεμπόριο. Οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς αξιοπρεπείς που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, κι όχι συμβάσεις δουλείας, που υπογράφουν για μια μέρα και στέλνουν ήλιο με ήλιο καμαριέρες, λαντζέρηδες, μάγειρες στα ξενοδοχεία, που αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους απολύονται το επόμενο πρωί. Αποκάλυψαν το  ψέμα ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται για έκτακτες ανάγκες και δε χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, αφού χρησιμοποιούνται χειμώνα, καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούνται οι ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, καταβάλλοντας πενιχρούς μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ, χωρίς δικαιώματα στη μητρότητα, στην άδεια, στην πληρωμή, την επιδότηση ασθένειας.

Τα μέλη του Συνδικάτου ανέφεραν ότι αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τον τουρισμό ή τον επισιτισμό, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καταλήγοντας: «Αυτό το μέλλον μας επιφυλάσσουν. Αυτός που έχει μια εταιρία σαν την ISS τι πουλάει; Τι παράγει; Παίρνει εμένα, με δανείζει αλλού και κερδίζει από τη δική μου δουλειά. Ο δικός μας κόσμος δεν είναι αυτός».

Αμέσως μετά ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο Hilton που χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων από την ISS. Μετά την παρέμβαση στον εκπρόσωπο της εργοδοσίας, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου που έκαναν το διάλειμμά τους ανέφερε: «Οι δικές μας πληγές και τα πλήγματά μας είναι αμέτρητα. Να καθαρίζουμε νύχτα με νύχτα και να πληρωνόμαστε ψίχουλα. Στον τουρισμό με 30 εκατομμύρια αφίξεις το 2017, με 15 δισ. ευρώ έσοδα πέρυσι θα μπορούσε να έχει δουλειά όλος ο κόσμος και να πληρώνεται με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας για να μπορούμε να κάνουμε επιτέλους κι εμείς οι εργαζόμενοι και στον επισιτισμό και σε όλους τους κλάδους αναψυχή και διακοπές. Και κατέληξε: «Ο μόνος τρόπος για να επουλωθούν οι δικές μας πληγές είναι οργάνωση και αγώνας. Όλοι στην απεργία στις 20 Ιούλη, για να αμειβόμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας«.

από την παρέμβαση στην ISS
από την παρέμβαση στην ISS

 

Από την παρέμβαση στο ξενοδοχείο Hilton
Από την παρέμβαση στο ξενοδοχείο Hilton