ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ SELECT S.P. ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

FacebookTwitterGoogle+Share

Τρίτη, 6 Σεπτέμβρη 2016

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση ετοιμάζει να εξαπολύσει νέα επίθεση στα εργασιακά, με χτύπημα στον τρόπο οργάνωσης των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία, στο δικαίωμα της απεργίας, με κατάργηση επιδομάτων άρα νέες μειώσεις στους μισθούς μας. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση έρχεται να κάνει νόμο όσα συναντάμε στους χώρους δουλειάς τόσα χρόνια. Έχει αποδειχτεί ότι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων βασίζεται στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, στην εντατικοποιημένη εργασία, στους ελλιπείς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

 

Αποτέλεσμα της ολοένα και πιο εντατικοποιημένης εργασίας είναι τα τρία καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο χώρο μας, με συναδέλφους μας να καταλήγουν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους. Πιο χαρακτηριστικό, το ατύχημα  συναδέλφου μας, τον οποίο χτύπησε το ρεύμα, κάτι που αργά η γρήγορα θα συνέβαινε σε οποιονδήποτε από μας αφού καλώδια ήταν μέσα στο νερό και δεν υπήρχε ασφάλεια να πέσει σε περίπτωση ατυχήματος. Δεν τηρούνται δηλαδή ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας μέσα στο χώρο εργασίας μας(!)…. 

 

Και όλα αυτά, σε καταστήματα μέσα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, χώρος που κατά τα άλλα χαρακτηρίζεται από αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και αυστηρούς ελέγχους. 

 

Συνάδελφοι, από προηγούμενη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου μας με τη διεύθυνση της SSP μέχρι και σήμερα πάνω από 15 συνάδελφοί μας έχουν πάρει αναρρωτική άδεια εξαιτίας της εξαντλητικής δουλειάς, με ένα ρεπό την εβδομάδα, χωρίς άδεια για πολλά χρόνια. Η διεύθυνση της εταιρείας προσπάθησε να τα παρουσιάσει όλα αυτά σαν κάποια προβληματάκια που έχουν προκύψει λόγω του ξεκινήματος της σεζόν τα οποία θα ρυθμίσει στη συνέχεια.

 

Στην εταιρεία εργάζονται  ακόμα λιγότερα άτομα από τότε, με τη διεύθυνση της εταιρείας να εκφοβίζει τους συναδέλφους με το ενδεχόμενο απόλυσης τον Οκτώβρη σε περίπτωση που δε δεχτούν αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των συναδέλφων που απασχολούνται αυτή την περίοδο στο κατάστημα του satellite όπου για να μην πληρώνει τις υπερωρίες  που κάνουν, τους είπε να δουλεύουν με σπαστό ωράριο.

 

Χρειάζεται να γίνει κατανοητό πως όσο δε βάζουμε εμπόδια στα σχέδιά τους για περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων μας θα προσπαθούν ακόμα περισσότερο μέχρι να μη μείνει τίποτα όρθιο. Δε λογαριάζουν καν την υγεία μας, αφού δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων. 

 

Εμείς έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε, αρκεί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

 

Στον αγώνα υπάρχει η λύση, στην ενότητα και την οργάνωσή μας μαζί με το Συνδικάτο η δύναμη! 

 

Διεκδικούμε:  

  • να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων (τεχνικοί έλεγχοι, στολές και παπούτσια εργασίας)
  • όλοι οι εργαζόμενοι να εργάζονται βάση της ειδικότητάς τους και να υπάρχουν συγκεκριμένα πόστα
  • να δοθούν άδειες στους εργαζόμενους άμεσα και να καταβληθούν τα χρήματα από τις χρωστούμενες μέρες άδειας προηγούμενων χρόνων
  • να μη γίνει καμία απόλυση συναδέλφου μας, αντίθετα να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού
  • να τηρείται το 5νθήμερο- 8ωρο- 40ωρο