ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

FacebookTwitterGoogle+Share

Την Τετάρτη 9 Οκτώβρη 2013 και ώρα 5 μμ πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου με τη συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων από μεγάλους και μικρότερους χώρους δουλειάς.

Η μαζική συμμετοχή έδωσε το μήνυμα που από την εισήγηση τέθηκε ως μια από τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του κινήματος, για την εξέλιξη της πάλης μας σε όλα τα μέτωπα, απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση, στην ΕΕ και στους μηχανισμούς τους.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών συνέβαλαν στη συζήτηση, στη μεταφορά εμπειρίας από τους χώρους δουλειάς, καταλήγοντας σε αυτό που σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα για τον κλάδο και για όλο το κίνημα: Την προετοιμασία και την οργάνωση της αποφασιστικής αναμέτρησης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, που περνά μέσα από μαζικοποίηση των σωματείων και του Συνδικάτου, τη διεύρυνση στο περιεχόμενο δράσης των συνδικάτων με όλες τις πτυχές της ζωής του εργαζόμενου, την αναζήτηση κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, τη διαφώτιση με στόχο να ανεβεί η ταξική συνείδηση. Την καλύτερη κατανόηση από όλους τους εργαζόμενους ότι η επιθετικότητα των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων του, της ΕΕ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στη διαχείριση του συστήματος από τα πάνω, αλλά με το να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την εργοδοσία, με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με την αποκάλυψη του ρόλου τους, είτε στον τόπο δουλειάς, είτε στο κλάδο. Και τέλος την ένταξη νέων στα σωματεία μας, που γέμισε τους χώρους δουλειάς μέσα από τη μαθητεία, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, μέσω ΕΣΠΑ.

  • Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα-καταγγελία της δολοφονικής δράσης της ναζιστικής-εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που είναι γέννημα-θρέμμα του συστήματος ενάντια στο εργατικό κίνημα. Είναι απόφαση των εργαζομένων του κλάδου να μην επιτρέψουμε στα ναζιστικά μορφώματα την παρουσία και τη δράση τους στους χώρους δουλειάς.
  • Ομόφωνα καταγγέλθηκε ο κρατικός αυταρχισμός ενάντια στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας, μετά τις 20 προσαγωγές μαθητών σε αυτόφωρη διαδικασία και σύλληψη των 8, τις καταδικαστικές αποφάσεις από τις δικαστικές αρχές για 6 μαθητές, που προβλέπει φυλάκιση από είκοσι μέρες έως και 4 μήνες, γιατί πάλευαν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ενέκρινε το πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου για το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 23 Οκτώβρη ή σε κοντινή ημερομηνία που θα εξαρτηθεί από το συντονισμό με όλους τους κλάδους. Για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτήθηκε η Κεντρική Διοίκηση αποφασίσει ενδεχόμενη αλλαγή της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της δράσης μας:

Για το μέτωπο πάλης των Συλλογικών Συμβάσεων

  • Για τη ΣΣΕ στον Επισιτισμό απαιτούμε από την Ομοσπονδία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους εστιάτορες, κάτι που αποτελεί και τη θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των κλαδικών σωματείων της χώρας όπως αυτή εκφράστηκε στη σύσκεψη που έγινε στις 23 Ιούλη στην Αθήνα. Αίτημά μας η υπογραφή ΣΣΕ που θα επαναφέρει τους μισθούς και τα δικαιώματα, όπως αυτά ήταν πριν τον Αύγουστο του 2012.
  • Για τη ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων διεκδικούμε την υπογραφή νέας κλαδικής, χωρίς μείωση μισθών και κάλυψη των απωλειών από την προηγούμενη που μείωσε τους μισθούς μας κατά 15%. Για την Αττική θα επανέλθουμε στην Ένωση Ξενοδόχων Αττικής με αίτημα την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ.
  • Για τη ΣΣΕ των Ζαχαρωδών διεκδικούμε την υπογραφή νέας αφού η προηγούμενη έληξε στις 19 Αυγούστου και είναι ήδη στη μετενέργειά της. Αίτημά μας είναι και δω η κάλυψη των απωλειών τόσο από τη μείωση μισθών όσο και από το πάγωμα των ωριμάνσεων που προέβλεπε η προηγούμενη ΣΣΕ.

Για την προστασία των ανέργων.

Να καταργηθεί άμεσα ο νόμος που περικόπτει και στην ουσία καταργεί το επίδομα ανεργίας των εποχικών συναδέλφων μας. Να παρθούν επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως δωρεάν μετακινήσεις στα ΜΜΜ και ιατροφαρμακευτική κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για το ασφαλιστικό-υγεία-πρόνοια

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη με ευθύνη του Συνδικάτου και των επιχειρησιακών Σωματείων για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό στα μέσα του Νοέμβρη. Να σημάνει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς ενάντια στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, του εφάπαξ, τις νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Να καταργήσουμε στην πράξη το 25ευρω για είσοδο και για νοσήλια στα νοσοκομεία, να μην επιτρέψουμε το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων που στερεί από το λαό τη δωρεάν υγεία.

Για τις εργασιακές σχέσεις

Να εντάξουμε στο πλαίσιο πάλης για τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα την υπεράσπιση των δώρων και των αποζημιώσεων, του 8ωρου, του 5θημέρου, της Κυριακής αργίας που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας. Να προχωρήσουμε άμεσα σε πλατιά διαφώτιση όλων των συναδέλφων για τις εξελίξεις στις ελαστικές μορφές απασχόλησης που πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας σε όλο τον κλάδο, ιδιαίτερα με τα δουλεμπορικά συνεργεία, τη μαθητεία, τα προγράμματα κατάρτισης.

Για την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Ο αγώνας που δώσαμε ενάντια στη φοροληστεία και στα χαράτσια το προηγούμενο διάστημα χρειάζεται να πάρει πιο μαζικά χαρακτηριστικά και να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε αυτούς που θα αντιμετωπίσουν το χειμώνα που έρχεται τα αδιέξοδα και τα προβλήματα επιβίωσης. Να μην επιτρέψουμε να χάσει κανείς το σπίτι του, να μείνει χωρίς ρεύμα. Να εντάξουμε στην πάλη μας το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξήσεων στα εισιτήρια.

Καλούμε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του κλάδου να συνεδριάσουν και να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.

  • Να γίνει πλατιά και ουσιαστική συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς για το περιεχόμενο της απεργίας και να διαμορφωθεί κλίμα διεκδικήσεων με βάση το πλαίσιο που αποφασίσαμε.
  • Να δημιουργηθεί αγωνιστικό κλίμα για την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης.
  • Να πιστέψουμε στη δύναμη και το δίκιο μας.

Πάτησε εδώ για να κατεβάσεις την εισήγηση του Προέδρου Εισήγηση-ΓΣ-9-10-13.pdf