ATHENS LEDRA Ομόφωνη Απόφαση Γενικής Συνέλευσης

FacebookTwitterGoogle+Share

Πέμπτη 16 Ιούνη 2016

«Αλλαγή σελίδας» με 200 και πλέον «δίκαια» άνεργους και απλήρωτους.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που προωθούν εργοδοσία και κυβέρνηση

Να ικανοποιηθούν τώρα τα δίκαια αιτήματα μας

Το Athens Ledra, πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, σε μια πόλη που πέρσι και πρόπερσι είχε θεαματική αύξηση στην τουριστική κίνηση, ανέστειλε τη λειτουργία του μέσα στον Ιούνη, ενώ ήταν γεμάτο από πελάτες. Η εργοδοσία που για 33 χρόνια έβγαλε αμύθητα κέρδη μας άφησε απλήρωτους και άνεργους τους 230 εργαζόμενους, επιλέγοντας να ενισχύσει άλλες επιχειρηματικές της δραστηριότητες (κατασκευές, ενέργεια) όπου και η κρατική ενίσχυση είναι μεγαλύτερη. Δεκάδες «επενδυτές» ετοιμάζονται να πάρουν με πλειστηριασμό το ξενοδοχείο, χωρίς εργαζόμενους με δικαιώματα και κατακτήσεις.

Την ίδια εποχή τρεις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ετοιμάζονται να ανοίξουν στην Αθήνα, ενώ όλα υπόλοιπα μεγαθήρια του κλάδου ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να κόψουν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια από την πίτα των κερδών, μέσα από τη δουλειά ακόμη πιο φτηνών εργατών.

 

Ενώ τα τελευταία 15 χρόνια η κρατική ενίσχυση των επενδύσεων των ιδιωτικών ομίλων έφτασε τα 12 δισ. ευρώ και το συνολικό ύψος των επενδύσεων έφτασε τα 32 δισ. ευρώ, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα προβλέπει φοροαπαλλαγές αλλά και άμεσες επιδοτήσεις μέχρι και 20 εκατ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα το υπουργείο εργασίας αρνείται ακόμη και το ψίχουλο των 1.000 ευρώ για κάθε απλήρωτο και άνεργο ξενοδοχοϋπάλληλο του Athens Ledra. Δεν παρεμβαίνει να διασφαλίσει ούτε μια θέση δουλειάς για αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους από επιλογή των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου.

Έχουμε ακούσει κι από προηγούμενες κυβερνήσεις φράσεις όπως «φως στην άκρη του τούνελ», ή «θυσίες που πιάνουν τόπο». Αυτά μας έλεγαν όταν οι ξενοδόχοι μείωσαν μαζί με τα τσιράκια τους στο κίνημα τους μισθούς μας κατά 15%, καταργώντας την υποχρεωτικότητα εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων. Τί ακολούθησε; Απολύσεις, εντατικοποίηση, περισσότεροι εργαζόμενοι μέσα από δουλεμπορικά, χιλιάδες παιδιά με συμβάσεις απλήρωτης μαθητείας, ή με ψίχουλα από προγράμματα του ΟΑΕΔ. Μαζί με όλα αυτά μεγάλωσε η φοροληστεία, χτυπήθηκαν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς, αιματηρούς αγώνες δεκαετιών.

Τα 25 εκ. τουριστών ετησίως αφήνουν ταξιδιωτικές εισπράξεις 15 δις ευρώ. Όλα αυτά πού πάνε; Δεν είναι μονόδρομος η ανεργία, η απληρωσιά, η αναμονή στην ουρά για μια δουλειά των 500 ευρώ κι αυτή για λίγες μέρες, λίγες ώρες. Δικαίωμά μας είναι η σταθερή και μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπείς μισθοί και η δυνατότητα να κάνουμε διακοπές και αναψυχή. Θα έπρεπε από τέτοιο πλούτο να καλύπτονται όλες οι ανάγκες μας για κοινωνικές παροχές, για συντάξεις που θα μας επέτρεπαν να ζούμε, για υγεία και παιδεία.

Κι όμως, τα κέρδη του κάθε μεγαλοξενοδόχου μπαίνουν μπροστά από τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Και το πανάκριβο εμπόρευμα που λέγεται τουρισμός καταργεί την ανάγκη του λαού για ποιοτικές, φτηνές διακοπές.

Δεν εγκαταλείπουμε στιγμή τον αγώνα, απαιτώντας να πληρωθούμε για τη δουλειά μας και παλεύουμε να μην μας στείλει κανείς επίδοξος «επενδυτής» στην ανεργία ή σε δουλειά χωρίς δικαιώματα. Αμφισβητούμε την ανάπτυξη που η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να μας επιβάλλουν.

Η αλληλεγγύη του κλάδου, κάθε σωματείου, κάθε εργαζόμενου πρέπει να δυναμώσει. Είναι κοινός ο αγώνας όλων μας ενάντια στη συνέχιση μιας αντεργατικής πολιτικής χωρίς τέλος. Κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη θα είναι νίκη όλων μας. Θα φωτίζει το δρόμο που πρέπει να πάρουμε:

Κανείς εργαζόμενος απλήρωτος και ανασφάλιστος.

•   Συλλογική Σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες που είχαμε.

•   Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

•   Μέτρα προστασίας για κάθε άνεργο και απλήρωτο με ευθύνη του κράτους.

Να περάσουμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας ότι μας στέρησαν τα τελευταία χρόνια και με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας να βάλουμε πλώρη

για αυτό που μας αξίζει.

ΟΛΟΙ την Τρίτη 21 Ιούνη, στις 6 μ.μ.,  στη συμβολή των οδών Βασ. Αμαλίας και Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου θα πραγματοποιήσουμε πορεία – πικετοφορία.

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ