Θα δώσουμε μαζί τη μάχη για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών

FacebookTwitterGoogle+Share

Για τη νέα ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Από χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Την υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τους ξενοδόχους.

Έχει ισχύ μέχρι και το τέλος του 2017 και επιβάλει τους ίδιους μειωμένους μισθούς και δικαιώματα που έχουμε από το 2012.

  • Για την εξέλιξη αυτή πανηγυρίζουν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία που την υπέγραψαν. Πρόκειται για μια ακόμη υπογραφή σε μια συμφωνία την οποία αποφάσισαν 6 μέλη της διοίκησης (από τα 19), χωρίς να έχει προηγηθεί ολομέλεια, χωρίς να ρωτηθούν τα σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας, αποκλείοντας από τη διαπραγματευτική ομάδα την παράταξη της ΔΑΣ που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο. Πρόκειται για μια συμφωνία που προβλέπει τους ίδιους μειωμένους μισθούς και δικαιώματα για τους επόμενους 18 μήνες, αυξάνοντας κατά 30 σεντ την ημέρα το μισθό των ξενοδοχοϋπαλλήλων από τον Απρίλη του 2017! Οι υπογράφοντες μάλιστα προσδοκούν στη συνεργασία των ξενοδόχων για την εφαρμογή της, ώστε ο μεταξύ τους ανταγωνισμός τους να μην καταλήξει …αθέμιτος!
  • Για την εξέλιξη αυτή πανηγυρίζουν οι ξενοδόχοι που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που τους στήριξε ώστε να βγουν από την κρίση με γεμάτα ταμεία. Δηλώνουν ευχαριστημένοι από το δρόμο της «συναίνεσης και της συνεννόησης» που ακολουθούν μαζί με τους συνδικαλιστές τους, «για να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης».
  • Για την εξέλιξη αυτή πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ που έσπευσε να την παρουσιάσει ως παράδειγμα «εργασιακής ειρήνης», μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και ως «επιβράβευση (!!) των προσπαθειών των εργαζομένων».
  • Για την εξέλιξη αυτή δεν έχει πει κουβέντα μέχρι στιγμής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία όμως την προετοίμασε καλά, διατηρώντας όλο το αντεργατικό πλαίσιο που παρέλαβε από τις προηγούμενες, σχεδιάζοντας και νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Την ικανοποίηση τους θα εκφράσουν πολύ σύντομα και όλα τα κόμματα που ψήφισαν και υλοποίησαν και τα τρία μνημόνια, αφού η συμφωνία κινείται μέσα στα πλαίσια που προωθούν η ΕΕ, οι θεσμοί και στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για την εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς εργαζόμενος του κλάδου, κανένας έντιμος συνδικαλιστής, όχι γιατί η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης δεν ήταν αναγκαία και απαραίτητη. Αλλά γιατί έγινε μακριά από τους εργαζόμενους, γιατί η διαπραγμάτευση δεν έγινε με κριτήριο τις ανάγκες μας, γιατί δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των εργατικών οικογενειών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  • Στη χώρα των 25 εκατομμυρίων τουριστών, οι εργαζόμενοι που δούλεψαν εξαντλητικά όλο το 2015 θα επιβραβευτούν με 1% τον Απρίλη του 2017! Όταν, ως τότε, θα έχουν περάσει από τη χώρα πάνω από 35 εκατομμύρια τουρίστες, πάνω 40 δις ευρώ στις τσέπες των μεγάλων τουριστικών ομίλων.
  • Στη χώρα των τριών μνημονίων, που έφερε φτώχια και βάσανα σε όλη την εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, των δεκάδων ελαστικών μορφών δουλειάς που κατάργησαν τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, των χιλιάδων απλήρωτων πρακτικάριων και νέων από προγράμματα κατάρτισης, η συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, δεν αλλάζει τίποτε προς το καλύτερο τη ζωή και τις συνθήκες δουλειάς μας. Διατηρεί και αυξάνει τις προϋποθέσεις κερδοφορίας των εργοδοτών μας, τους προσφέρει το εργαλείο να συνεχίσουν να κερδοφορούν σε βάρος μας.

Από την άλλη, απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν είναι καταδικασμένοι. Δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

Η απόφαση 18 κλαδικών και 14 επιχειρησιακών σωματείων από όλη τη χώρα να παλέψουν απέναντι στους ξενοδόχους και τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό για μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Για όλους εμάς «εργασιακή ειρήνη» ούτε υπήρξε ποτέ, ούτε θα υπάρξει όσο ο πλούτος που παράγουμε θα πηγαίνει στους εκμεταλλευτές μας.

Για όλους εμάς, πόσο και πώς θα δουλεύουμε, πόσο θα πληρωνόμαστε και ποια δικαιώματα θα έχουμε, είναι υπόθεση ΔΙΚΗ ΜΑΣ! 

Καλούμε όλα τα σωματεία στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες να δώσουμε μαζί τη μάχη για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Να απορρίψουμε τις λογικές του λιγότερου κακού που μας καταδικάζουν για τις επόμενες γενιές στη φτώχια και κάνουν τα παιδιά μας σύγχρονους δούλους.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου της χώρας, θα υλοποιήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και μαζί με τα δεκάδες επιχειρησιακά σωματεία θα οργανώσουμε τον αγώνα να ανατραπεί στην πράξη η συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.

Θα διεκδικήσουμε κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις με το πλαίσιο που έχει κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων.