14ο Συνέδριο ΣΕΤΕ

FacebookTwitterGoogle+Share

Δώσε…δώσε…

Το ζητούμενο για τους ξενοδόχους, τί άλλο από  την παροχή ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου επενδύσεων και λειτουργίας των τουριστικών μονάδων. Αυτό έσπευσε να ικανοποιήσει ο Γ. Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Δεσμεύτηκε μάλιστα για «νέα συμφωνία για τον Τουρισμό», με χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο, μέσα από «ένα ισχυρό πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών αλλά και σημαντική ώθηση στις νέες επενδύσεις» που θα εξασφαλίσει ο νέος αναπτυξιακό νόμος. 

Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της τουριστικής νομοθεσίας, σχετικά με τους κανόνες για τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ υποσχέθηκε σύντομα «διόρθωση» για το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ.

Φυσικά δεν έβγαλε άχνα για το ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο εργασιακών συνθηκών με μισθούς πείνας, εξοντωτικά ωράρια, εντατικοποίηση της δουλειάς, που εξασφαλίζει ανέναη εκμετάλλευση για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Από την ίδια …πλευρά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης εμφάνισε τους μεγαλοξενοδόχους ως «ριγμένους» κλαψουρίζοντας ότι παρά τις 3 συνεχείς χρονιές με ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής. Ουσιαστικά ζητά κι άλλα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου και της κερδοφορίας ζητώντας μέτρα φοροελάφρυνσης και διευκόλυνσης σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις.

Στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου συμμετείχαν δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, με βασικό ζητούμενο στις τοποθετήσεις τους την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του εγχώριου τουρισμού, όταν οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν μέρες ανάπαυσης, ψυχαγωγίας και διακοπών, αφού το εισόδημά τους έχει γίνει πενιχρότατο λόγω κρίσης, οι δε εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι από τους πλέον βάναυσα εκμεταλλευόμενους.